Als u zelf duurzaam energie wilt gaat produceren, dan krijgt u te maken met diverse regels en procedures. U wordt zelf zakelijk producent door de volgende 7 stappen te doorlopen:

1. Oriëntatie

Voordat u begint met het zelf produceren van energie, is het belangrijk dat u zich goed oriënteert. Welke vorm van duurzame energie past het beste bij uw werkzaamheden? Meer over de verschillende vormen van energie en bijhorende installaties vindt u bij soorten energie. Daarnaast:

  • Informeert u bij uw gemeente of u een speciale vergunning nodig hebt.
  • Gaat u na of u aan de praktische en technische vereisten van de installatie voldoet.

Overige zaken die van belang zijn:

  • Subsidie: Voor sommige vormen van zelf energie produceren komt u in aanmerking voor subsidie. Op www.rvo.nl of www.subsidiewijzer.nl ziet u welke subsidies er allemaal zijn.
  • Terugverdientijd: U berekent zelf de terugverdientijd voor zonnepanelen via de adviesmodule van Milieu Centraal of de rekenhulp op zonnepanelen informatiepunt. Er zijn veel mogelijkheden om een productie-installatie te financieren. Vraag voor de mogelijkheden bij uw financieel adviseur of het installatiebedrijf.

Energieprijs. Houd rekening met de energieprijs, deze kan fluctueren. De huidige energieprijs vraagt u op bij uw energieleverancier.

2. Offertes aanvragen

Vraag bij verschillende leveranciers en installateurs gratis en vrijblijvende offertes aan. Op deze manier kunt u goed de kosten, de adviezen en de service vergelijken. Vraag ook of uw installateur werkt met garantie en eventueel een service-contract hanteert. Neem dit op in uw offertes.

3. Kiezen leverancier van de installatie en de installateur

U wilt natuurlijk dat het plaatsen van uw installatie veilig en verantwoord wordt gedaan. Een installatiebedrijf dat zich heeft toegelegd op één specifiek product heeft over het algemeen meer kennis en tips voor uw product en wensen. Kies een installatiebedrijf dat op de hoogte is van de geldende voorschriften.

Wanneer u een geschikt installatiebedrijf hebt gekozen, spreekt u de laatste details door. Voorbeelden hiervan is wat de levertijden zijn.

4. Subsidie aanvragen

Controleer of u recht hebt op subsidie. Met subsidie verkort u de terugverdientijd van uw aanschaf. Op www.rvo.nl of www.subsidiewijzer.nl ziet u welke subsidies er allemaal zijn.

Als de aanschaf van uw opwekinstallatie sterk afhankelijk is van de subsidiemogelijkheden raden wij u aan over te gaan tot aanschaf, nadat u subsidie toegewezen hebt gekregen.

5. Meld uw teruglevering bij uw netbeheerder

Om van uw energieleverancier een vergoeding te krijgen voor het terugleveren van energie hebt u een geschikte teruglevermeter nodig. Deze meter registreert zowel de levering als de teruglevering. U kunt hiervoor terecht bij uw netbeheerder.  De doorlooptijd tussen aanvraag van de teruglevermeter, en plaatsing van de teruglevermeter is op dit moment minimaal 3 werkweken.

Wanneer u gaat terugleveren, geeft u dit dus vooraf aan bij uw netbeheerder. De aanmelding wordt doorgegeven aan energieleveren.nl. Bij de aanmelding zijn de volgende gegevens nodig om uw aanvraag in behandeling te nemen.

  • Datum van plaatsing van uw terugleverinstallatie.
  • Het aantal Wattpiek vermogen. Dit vindt u op de offerte van uw leverancier.
  • Aansluit- en contactgegevens.
  • Het type terugleverinstallatie.

Na aanmelding ontvangt u per post een bevestiging van uw netbeheerder.

6. Terugleveren

  • Als u zelf energie produceert, levert u vaak energie terug aan het net. Met uw energieleverancier maakt u afspraken over de teruglevering en de vergoeding hiervoor.
  • U legt de gemaakte afspraken in een contract vast.

Bij een teruglevering van elektriciteit tot 5.000 kWh per jaar wordt de teruggeleverde hoeveelheid energie verrekend met uw verbruikte hoeveelheid. Dat heet salderen.

7. Energie opwekken

Stap 1 tot en met 6 zijn uitgevoerd. Nu kunt u beginnen met het zelf produceren van energie.