Windenergie is onuitputtelijk. Gebruik van windenergie zorgt voor vermindering van de CO2-uitstoot. Nederland is een vlak land en daarom zeer geschikt voor opwekking van energie uit windkracht.

Windturbine voor het opwekken van windenergie

Windenergie wordt opgewekt met behulp van windturbines (ook wel windmolens). Deze turbines zijn in staat om door middel van bewegende wind groene energie op te wekken. De molens worden vaak in windturbineparken gezet in zee of op het land. De Nederlandse regering heeft als doel om in 2020 voor een totaal aan 12.000 megawatt duurzame windenergie op te wekken door middel van deze parken. Er zijn verschillende uitvoeringen turbines. De kleine varianten worden gebruikt door zowel bedrijven als particulieren (grootverbruikers), terwijl de grote exemplaren beter geschikt zijn voor windparken.

Energie opwekken met een windturbine
De hoeveelheid elektriciteit die een windturbine produceert is afhankelijk van de draaisnelheid van de wieken, en dus van de windsnelheid. Omdat wind niet met een constante snelheid waait, is de elektriciteitsproductie variabel. Een transformator zorgt ervoor dat de energie van de windturbine zonder problemen aan het elektriciteitsnet geleverd wordt.

Uw meetinstallatie

Uw meetverantwoordelijke zal u adviseren de volgende benodigdheden aan te schaffen voor uw meetinrichting:

  • Teruglevermeter¬†
  • Brutoproductiemeter

Wilt u graag energie opwekken uit wind? Volg het stappenplan.

Bekijk stappenplan

Meer informatie?

Informatie over de werking van wind op het vaste land vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland of op de website van Milieu Centraal.