De zon is kosteloos, schoon en duurzaam. Daarom produceren steeds meer bedrijven zelf energie met behulp van zonnepanelen of een zonneboiler. Met het gebruik van zonne-energie draagt u bij aan een schoner milieu. En bij de productie ervan wordt veel minder CO2 uitgestoten dan bij conventionele energie. De zonne-energie is te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit en warmte.

Systemen voor het opwekken van zonne-energie

Er zijn verschillende systemen voor het opwekken van zonne-energie:

  • Zonneboiler (warm watervoorziening)
  • Zonneboiler-combinatie (warm watervoorziening en verwarming)
  • Zonnepanelen (PV-systemen, voor elektriciteitsopwekking)

Energie opwekken door middel van een zonneboiler

Met een zonneboiler verwarmt u het water in huis met behulp van zonne-energie. De zonneboiler verwarmt het leidingwater, dat via uw CV-ketel naar uw kraan stroomt. U bespaart zo ruim de helft van de energie die nodig is om uw water te verwarmen.

Energie opwekken door middel van zonnepanelen

Wanneer u zonne-energie wilt opwekken door middel van zonnepanelen, dan hebt u de keuze uit kleinere zonnepanelen (voor op caravans of campers), of juist uit grotere panelen (voor op woningen). En wanneer u de zonnepanelen schakelt, kunnen zij grote vermogens opleveren, voor bijvoorbeeld fabriekshallen of schuren.

Het zonnesysteem

Voor de opwek van elektriciteit door middel van zonnepanelen is het belangrijk dat zowel het zonnesyteem compleet is en voldoet aan bepaalde eisen. Het complete zonnesysteem bestaat uit een ondersteuningsconstructie en een omvormer. U hebt een ondersteuningsconstructie nodig om de zonnepanelen op uw dak te kunnen bevestigen. Een omvormer hebt u nodig om de opgewekte gelijkstroom om te zetten naar bruikbare wisselstroom.

Eigen installatie (grootverbruikklant)

Om te meten hoeveel elektriciteit u teruglevert aan het elektriciteitsnet hebt u een teruglevermeter nodig. Informeer bij uw meetverantwoordelijke of uw installatie geschikt is voor teruglevering (zie ook: Meetinrichting). Deze kan u ook informeren over de brutoproductiemeter, de meter die u nodig hebt voor het meten van de hoeveelheid opgewekte energie.

Eigen installatie (kleinverbruikklant)

Om te meten hoeveel elektriciteit u teruglevert aan het elektriciteitsnet hebt u een teruglevermeter nodig. Slimme meters zijn geschikt voor teruglevering en registeren automatisch de hoeveelheid teruggeleverde energie. Is Enexis uw netbeheerder en hebt u nog geen (slimme) teruglevermeter? Enexis verwisselt uw meetinrichting kosteloos voor een teruglevermeter als u duurzame energie opwekt. Meld u aan op www.energieleveren.nl of bel naar 0900-7808700 (optie: 2). Is Enexis niet uw netbeheerder? Vraag dan de kosten op bij uw eigen netbeheerder.

Snel aan de slag met het omzetten van zonne-energie in elektriciteit? Volg dan het stappenplan.

Bekijk stappenplan

Meer informatie?

Informatie over zonne-energie vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.